BIOGRAFI

bio_ny

Foto: Anna-Lena Ahlström

BIOGRAFI

Cecilia Frode är utbildad på teaterhögskolan i Malmö 1991-1994. Hon fick sitt genombrott 1996 i William Shakespeare klassiker Som ni vill ha det på Göteborg stadsteater. Sedan dess har Cecilia spelat många roller på olika scener i landet, från Ofelia i Hamlet till Zarah Leander i Karl Gerhard, en fantasi om en revykung till Marianne i Bergman´s Scener ur ett äktenskap till Flickan i Jon Fosse`s Namnet etc.

Cecilia slog också igenom i tv rutan 2000 som Marianne i tv serien Fru Marianne. Hon har genom åren medverkat i många olika sammanhang inom tv och film såsom  Swedenhielms, Taurus, Godmorgon alla barn, Mäklarna, Blå Ögon, Coacherna, Stockholm stories, Tårtgeneralen bl.a. Mäklarna nu igen! en uppföljning femton år senare.

När Cecilia spelade på Göteborg stadsteater skrev hon texter till Elfte timmen en fredagsunderhållning utan röd tråd. Det var där och då som hennes karaktär ÄNGELEN blev till. Publiken blev glad av Ängelen´s nedslag och ville köpa med sig orden hon skrivit hem. Istället skrev Cecilia en väldigt lång text. Det blev en hel föreställning för denna varelse som också innefattar musik hon skrivit. Urpremiären blev 2001 på bibliotekscenen på Folkteatern i Göteborg. ÄNGELEN blev mycket uppskattad och Cecilia turnerade över hela landet i flera vändor med föreställningen. SVT blev förtjusta och gjorde en tv överföring.

En stjärt på himlen är den andra produktionen som Cecilia skrivit och turnerat med från norr till söder. Också den blev tv överförd av SVT. Hon har även skrivit föreställningen Från det blå skåpet, en beställning från Musik i Syd 2017. Den har ännu bara spelats i dom södra delarna av landet.

Cecilia har pendlat mellan skapandet av egna produktioner och att vara en del av någon annans vision. Det har vara viktigt för henne att blanda dom olika arbetssätten. Att vara arbetsledaren och upphovsmannen, till att bidraga med en del i någon annans visuella helhet. Hon är till yrket skådespelare men ser sig själv som en allkonstnär och berättare. Hon älskar det fysiska uttrycket, musik och mötet människa till människa.

 

Utmärkelser:

2022
Tilldelades konstnärsnämndens långtidsstipendie för teater.


2020
Tilldelades Stockholm stads kulturstipendie.


2019
Tilldelades konstnärsnämdens arbets stipendie för teater.


2015
Tilldelades Angela Award, SUBTITLE European filmfestival i Kilkenny, Ireland, för outstanding acting, i sin roll som Jessica i Stockholm stories.


2013
Tilldelades Cecilia, Tage Danielsson sällskapets stipendium Motiveringen löd: ”För ett mångsidigt konstnärskap i drama, film och egna scenproduktioner präglat av en samhällsanalys med både humor och svärta, ironisk men med varmt hjärta”.


2007
Nominerades till Guldmasken för bästa skådespelerska i privatteater, produktionen “Kvarteret Skatan”.


2007
Nominerades till Golden Nymph på Monte Carlo tv festival, för Outstanding Actress comedy series i ”Mäklarna”


2003
Tilldelades Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll i ”Klassfesten”.


2002
Nominerades till Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i ”Syndare i sommarsol”.