BIOGRAFI

bio_ny

Foto: Anna-Lena Ahlström

BIOGRAFI

Cecilia Frode är utbildad på teaterhögskolan i Malmö 1991-1994. Hon fick sitt genombrott 1996 i William Shakespeare klassiker Som ni vill ha det på Göteborg stadsteater. Sedan dess har Cecilia spelat många roller på olika scener i Sverige, från Ofelia i Hamlet till Zarah Leander i Karl Gerhard, en fantasi om en revykung till Marianne i Bergman´s Scener ur ett äktenskap till Flickan i Jon Fosse`s Namnet etc. Hon har medverkat i många olika sammanhang inom teater, film och tv bl.a Swedenhielms, TaurusGodmorgon alla barn, Mäklarna, Blå Ögon, Coacherna, Stockholm stories, Tårtgeneralen etc. Mäklarna igen, en uppföljning femton år senare.

När Cecilia spelade på Göteborg stadsteater skrev hon texter till Elfte timmen en fredagsunderhållning utan röd tråd. Det var där och då som hennes karaktär ÄNGELEN blev till. Publiken blev glad av Ängelen´s nedslag och ville köpa med sig orden hon skrivit hem. Istället skrev Cecilia en väldigt lång text. Det blev en hel föreställning för denna varelse som också innefattar musik hon skrivit. Urpremiären blev 2001 på bibliotekscenen på Folkteatern i Göteborg. ÄNGELEN blev mycket uppskattad och Cecilia turnerade över hela landet i flera vändor med föreställningen. SVT blev förtjusta och gjorde en tv överföring.

En stjärt på himlen är den andra produktionen som Cecilia skrivit och turnerat med från norr till söder. Också den blev tv överförd av SVT. Hon har även skrivit föreställningen Från det blå skåpet, en beställning från Musik i Syd 2017. Den har ännu bara spelats i dom södra delarna av landet.

 

Utmärkelser:

2020 Tilldelades Stockholm stads kulturstipendie.
2019 Tilldelades konstnärsnämdens arbets stipendie för teater.
2015 Tilldelades Angela Award, SUBTITLE European filmfestival i Kilkenny, Ireland, för outstanding acting, i sin roll som Jessica i Stockholm stories.
2013 Tilldelades Cecilia, Tage Danielsson sällskapets stipendium Motiveringen löd: ”För ett mångsidigt konstnärskap i drama, film och egna scenproduktioner präglat av en samhällsanalys med både humor och svärta, ironisk men med varmt hjärta”.
2007 Nominerades till Guldmasken för bästa skådespelerska i privatteater, produktionen “Kvarteret Skatan”.
2007 Nominerades till Golden Nymph på Monte Carlo tv festival, för Outstanding Actress comedy series i ”Mäklarna”
2003 Tilldelades Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll i ”Klassfesten”.
2002 Nominerades till Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i ”Syndare i sommarsol”.