BIOGRAFI

bio_ny

Foto: Anna-Lena Ahlström

BIOGRAFI

Cecilia Frode är utbildad på teaterhögskolan i Malmö 1991-1994. Hon fick sitt genombrott 1996 i William Shakespeare klassiker ”Som ni vill ha det” på Göteborg stadsteater. Hon har sedan medverkat i många olika sammanhang inom teater, film och tv bl.a ”Swedenhielms” ”Taurus” ”Godmorgon alla barn” ”Mäklarna” ”Blå Ögon” ”Coacherna” ”Stockholm stories” ”Tårtgeneralen”.

När Cecilia spelade på Göteborg stadsteater skrev hon texter till ”elfte timmen” en fredagsunderhållning utan röd tråd. Det var där och då som hennes karaktär ÄNGELEN blev till. Publiken blev glad av ÄNGELENS nedslag och ville köpa med sig orden hon skrivit hem. Istället skrev Cecilia en väldigt lång text, ja en hel föreställning för denna varelse som också innefattar musik hon skrivit. Ur premiären blev 2001 på bibliotekscenen på Folkteatern i Göteborg. ”Ängelen” blev mycket uppskattad och Cecilia turnerade över hela landet i flera vändor med föreställningen som sen blev tv överförd av svt.

”En stjärt på himlen”  är den andra produktionen Cecilia skrivit och turnerat med från norr till söder, också den blev tv överförd av svt. Hon har även skrivit föreställningen ”Från det blå skåpet”, en beställning från Musik i Syd 2017. Den har ännu bara spelats i dom södra delarna av landet.

 

Utmärkelser:

2020 tilldelades Stockholm stads kulturstipendie.
2019 tilldelades konstnärsnämdens arbetstipendie för teater.
2015 tilldelades Angela European film award i Kilkenny. För sin roll som Jessica i Stockholm stories.
2013 tilldelades Cecilia Tage Danielsson sällskapets stipendium
Motiveringen löd: ”För ett mångsidigt konstnärskap i drama, film och egna scenproduktioner präglat av en samhällsanalys med både humor och svärta, ironisk men med varmt hjärta”.
2007 nominerades hon till Guldmasken för bästa skådespelerska i privatteater i produktionen “Kvarteret Skatan” och samma år nominerades hon till tv priset för bästa skådespelerska i tv-serien ”Mäklarna”.
2006 nominerades till tv priset för bästa skådespelerska i tv-serien “God morgon alla barn”.
2003 tilldelades Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll i ”Klassfesten”
2002 nominerades till Guldbagge i “Syndare i sommarsol” för bästa kvinnliga biroll.