TILL NYA STARTSIDAN

FOTO: NILAS PALMKLINT
FOTO: NILAS PALMKLINT
FOTO: NIKLAS PALMKLINT

GRÄNSFALL

En lägesrapport -19. Jag spelar även denna höst på Playhouse teater i Stockholm. Denna gång i pjäsen ”Gränsfall” av Joshua Harmon. Vi har premiär 25/9 så det börjar närma sig. I ensemblen finner vi dessa trevliga begåvningar Jessica Liedberg, Björn Lönner, Pia Oscarsson, Jag och Linus Nilsson. Regissör Hugo Hansén. Jag har inte spelat teater med någon av dom tidigare och inte heller jobbat med Hugo Hansén. Det är som det brukar. Roligt och svårt och utmanande, det gillar jag.

OM FÖRESTÄLLNINGEN
Grundvärderingar brakar samman. Louise (Jessica Liedberg) är chef för antagningsenheten på en privatskola och sliter som ett djur för att skapa större mångfald bland eleverna. Hon är också mamma och vill sitt barns bästa såklart.

När hennes högpresterande son söker in på Yale och blir reserv, och hennes väninnas (Cecilia Frode) jämngamla son som är svart (och inkvoterad?) kommer in direkt kolliderar progressiva värderingar med föräldraskap, och hon tvingas välja mellan sina höga ideal och sitt barns framtid.


ALLA MOT ALLA

Utöver teatern kämpar vi på, jag och min lagkamrat Janne i lekprogrammet ”Alla mot alla” med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Ett roligt program för på olika sätt överhettade hjärnor. Varmt och bjussigt. Vi har kul!

Jag återkommer med uppdateringar

TIDIGARE NYHETER

Jag gjorde en julkonsert på Norrlandsoperan som sändes i SR P2 häromdagen. För er som missade den så lyssna här ovanför och njut av Norrlandsoperans Brass & Slagverks orkester , som tillsammans med mina textval och Elisabet Ljungar´s musikaliska val belyser julstämningen på ett både förutsägbart och oförutsägbart sätt. Musik från 1300 talet till 1900 talet, friskt ihop med dom existentiella filosofiska texterna.
Julen är ju inte den enklaste helgen att ta sig igenom för många men här kommer en varm önskan om vila och ro till er alla.
Goooooood Kuuuuuuul

Hej! Här kommer en liten lägesrapport för hösten 2018. Jag är tillbaka till den lilla underbara teatern på Drottninggatan, Playhouse teatern, där jag under våren 2017 spelade ”Fotografi 51” Nu repeterar vi ”APOLOGIA” ,en pjäs av Alexi Kaye Campell i regi av Maria Löfgren, tillsammans med Marika Lindström, Frida Hallgren, Jonas Kruse, Jonathan Silén och Donald Högberg.
Vi har premiär den 26/9 , mycket välkommmmna till Playhouseteater.

APOLOGIA

AV ALEXI KAYE CAMPBELL REGI MARIA LÖFGREN
MED CECILA FRODE, MARIKA LINDSTRÖM, FRIDA HALLGREN,
DONALD HÖGBERG, JONAS KRUSE, JONATHAN SILÉN

Stjärnspäckat familjedrama direkt från West End blir Playhouse storsatsning inför hösten med premiär 26 september.

Hon ville förändra världen – men till vilket pris?
Kristin Miller har lyckats. Hon har stått på barrikaderna, stridit för sina värderingar, slagit sig fram som ensam kvinna inom sitt fält. Nu hyllas hon för sina memoarer. Men när familjen samlas för att fira mammas födelsedag har hennes vuxna söner en helt annan bild av verkligheten – och sin mammas livsval.
Försvara eller ångra? Döma eller förlåta?

Direkt från West End kommer APOLOGIA – en smart, humoristisk och passionerad pjäs om en kvinna som ville förändra världen och det pris hon och hennes barn fick betala.

www.playhouseteater.se

 

TÅRTGENERALEN

I Tårtgeneralen piper jag in kort å snabbt som generalen Hasse P`s barndomskamrat Ulrica Lutche. En varm toppfilm med ett galleri av personligheter som är på riktigt. Precis så gravallvarligt och ödesmättat simpelt och sorgligt ett liv kan vara.

MELODIFESTIVALEN

Cecilia framförde mellanakts numret i Melodifestivalens fjärde deltävling som man kunde njuta av i Örnsköldsvik. Tryck på länken och titta på hennes tolkning av ”En man i byrålådan”.
Foto: Stina Stjernkvist/svt
SE KLIPP

JULKONSERT 14 OCH 15 DECEMBER

Närmast blir det julkonsert den 14 och 15 december. Brassmusiker och slagverkare ur Norrlandsoperans Symfoniorkester skapar tillsammans med skådespelerskan Cecilia Frode julstämning som inte går ta miste på.
VÄLKOMMNA!
MER INFO

 

FOTOGRAFI 51

AV ANNA ZIEGLER REGI ELISABET KLASON
MED CECILIA FRODE, ANTON HÄGGBLOM, ADAM RANDLE, ANDERS BERG, JONAS KRUSE SAMT OSCAR TÖRINGE
West End-succé med Cecilia Frode i huvudrollen I en mansdominerad värld sätter Rosalind sitt liv på spel för vetenskapen.
Vad är viktigast; ära och berömmelse, äkta kärlek eller sökandet efter sanning?
Möt Rosalind Franklin (Cecilia Frode) – kvinnan som avslöjade DNAs gåta men som snuvades på Nobelpriset – en riktigt spännande berättelse baserad på verkliga händelser – en historia om kärlek, svek och brustna drömmar.
Fotografi 51 gjorde stor succé i Londons West End med Nicole Kidman i huvudrollen. Parallellt med Playhouse Sverigepremiär får den även premiär på Broadway.

Spelas på svenska
Längd: Ca 95 minuter
Premiär: 22 februari 2017
Läs mer och boka på: playhouseteater.se

RECENSIONER
”Frode utsökt när labbet blir en stridszon”
svd.se: LÄS RECENSION

”Rakryggad Cecilia Frode. Patriarkatets behärskade utforskare.”
dn.se: LÄS RECENSION

Fler recensioner:

teaterstockhom.se: LÄS RECENSION
pascen.se: LÄS RECENSION


TURNÉ – EN STJÄRT PÅ HIMLEN

Cecilia är ute i landet även under 2017 med sin mindre version av ”En stjärt på himlen”.

26 Mars – Söderhamn , Söderhamns teatern kl 19.00
2 April Nora – Nora Biografteater kl 16.00

Skådespelare: Cecilia Frode
Piano: Lennart Simonsson / Micke Skoglund
Föreställningens längd: Ca 1 tim och 40 min, inkl paus
Idé / Manus: Cecilia Frode
Formgivning: Malou Holm
Foto: Simon Cederquist / Mats Bäcker
LÄS OM FÖRESTÄLLNINGEN

FRÅN DET BLÅ SKÅPET

Cecilia om ” Från det blå skåpet ”
” Från det blå skåpet ” är ett musik-poetiskt tidsdokument från mina ögon. Med hjälp av musiken försöker jag åstadkomma ett ingenmansland där det blir tydligt att ” Från det blå skåpet ” angår oss alla oavsett förutsättningar eller omständigheter.
Jag tror många stundom känner sig totalt maktlösa och orkeslösa inför tidens framfart och valmöjligheter. Frustrationen över att känna sig dum och dålig för att man inte förmår eller förstår.
Min text är en bön och ett skrik på hjälp , ” – jag vill inte ha fler uppgraderingar, jag vill inte ha fler valmöjligheter, jag vill inte vara medlem överallt!!!!! …….det räcker, det räcker , det räcker !!!! ”
Manuset är också skrivet av den sorg jag känner av att dom människor som påverkat mig och inspirerat mig under min barndom och uppväxt gått ur tiden alldeles plötsligt.
Det är en hänsynslös tid vi lever i tycker jag och vi får inte bli rädda! Vi får inte backa! då har det onda vunnit! ….men kanske många av oss inte orkar, man orkar inte hur mycket som helst och ” Från det blå skåpet ” är en bön till oss, för oss i denna tid som vibrerar.
Klangerna från den väldigt gamla musiken som Daniel Stighäl valt, skapar det utrymme för eftertanke som min text kräver. Musikens tidlöshet och Textens anspråk krockar så fint tillsammans precis som jag tänkt mig.
Det är sorg , det är svärta och en liten dos humor. Det finns humor i nästan allt vill jag påstå, så länge man orkar distansera sig från verkligheten och kan skratta åt sig själv och människans litenhet.

Varför titeln ” Från det blå skåpet ” ?
Det blå skåpet var finskåpet, förr i tiden! Det blå färgämnet berlinerblått var dyrt. Hade man en blåmålad möbel under sekelskiftet 1800 -talet så var det mycket fint och exklusivt. Hade man då ”skitit i det blå skåpet”, ja då hade man verkligen gjort något väldigt dumt och avslöjat sig.
Men dom riktigt vackra skåpen har revor och repor. Jag står med hjärtat i handen och delar med mig från mitt själsliga finskåp. Det är exklusivt och fyllt med värme och förundran till oss här på jorden.
/ Cecilia Frode , manus, regi och konstnärligt ansvarig

Daniel om musiken till ” Från det blå skåpet ”
Musikvalet till vår föreställning ”Från det blå skåpet” är gjort utifrån en strävan efter tidlöshet och frihet från fördomar – musiken vi framför är så pass gammal att de flesta av oss inte förknippar den med några normer eller lagar – den ska fungera som ett klangligt utrymme till eftertanke, för att kunna ta till sig och reflektera över Cecilias text.
Musik är luft som vibrerar och är vi på samma frekvens kan vi vibrera med den.
För mig, som mestadels framför denna typ av musik, spelar det ingen roll när eller var musiken kommer från, den kan alltjämt vara märklig, magisk och ge starka upplevelser, om vi låter oss vibrera med den.
/ Daniel Stighäll , musikaliskt ansvarig

videobild_angelaaward

ANGELA AWARD TILL CECILIA FRODE

Cecilia Frode tilldelades en Angela Award för rollen som Yessica i Stockholm Stories under Filmfestivalen i Kilkenny.


LIVLÄKARENS BESÖK

Cecilia Spelar nu i Livläkares besök på Stockholms stadsteater
i regi av Johanna Garpe.

Livläkarens besök är en sann historia om förbjuden kärlek och brytningspunkten mellan den gamla och den nya tiden. Per Olov Enquists mästerverk ges här för första gången som teater i dramatisering av Johanna Garpe och Erik Norberg.
LÄS MER
LÄS RECENSION I DN


ALLA DAGAR, ALLA NÄTTER

Cecilia är nu aktuell i ”Alla dagar, alla nätter” på Kulturhuset Stadsteatern. Manus och regi: Margareta Garpe. Alla dagar alla nätter är en föreställning om de relationer som uppstår i det vi kallar ”familj”. Margareta Garpe har tidigare utforskat sin samtidshistoria på Stockholms stadsteater i klassiker som Jösses Flickor, Limbo och nu senast Hjärtats dubbla slag.

”Cecilia Frode är helt makalös … Det är ett helt underbart porträtt” – DN

LÄS MER